Technologie pro BPM

Business Process Management Suite

Platforma či soubor nástrojů, které dokážou podporovat uceleně celý životní cyklus podnikání. Jejich využívání je označováno jako BPM 2. generace.

Zkratka: BPMS, BPM 2.0

Kliknutím zvětšíte obrázek v novém okně.

Další informace:
Výklad pojmu:
Analýza a design procesů, pravidel, dat, rolí a jiných zdrojů včetně výjimek je přímo propojeno na jednotnou repository - srdce BPMS, které oživuje řízení workflow, pravidel a chování volaných služeb. Navržené změny se tak přes integrační rozhraní přímo promítají do nastavení a chování celého IS.

Současně jsou v reálném čase dostupná data o jednotlivých průbězích procesu (kdo, co, kdy, kde, s čím), která se jednak využívají pro management výkonnosti, jednak slouží pro analýzy a simulace při návrzích nových scénářů a testování změn.

V případě potřeby nové služby jsou data z modelování přímo čitelná pro vývojové nástroje EA pro design komponent. Padá tak potřeba duplicit modelů a dat, rolí i nástrojů.

Hybatelem BPMS je koncept servisně orientované architektury SOA. Servisně-orientovaná architektura či architektura IS orientovaná na služby, následovník kompozitní a komponentové architektury. Nejde o žádný standard, má řadu podob a směrů, např. např. SOI (Service Oriented Integration), SODA (Service Oriented Development Architecture), SOAD (Service Oriented Analysis and Design), SOBA (Service Oriented Business Application). Majoritní jsou dvě její implementace - webové služby WS (Web Services) a podniková sběrnice služeb ESB (Enterprise Service Bus). Základními kritérii pro její rozhraní jsou zapouzdřenost (skrytá implementace), platformová nezávislost a dokumentace jediným popisem, který definuje možnosti využití.

BPMS jsou nástrojem procesní integrace. Mají masivní podporu ze strany velkých hráčů – dodavatelů platforem, klíčoví hráči dokonce shodli na zásadních standardech jak v oblasti modelování, tak ve vlastních strojích-

V podnicích je 2. generace BPM zároveň tlačena ze dvou stran – z vrstvy managementu, který nutně potřebuje výkonné prostředky pro řízení změn podnikání. A současně z vrstvy IS/IT, které hledá prostředky pro znovupoužití jednou naprogramovaného kódu v nových souvislostech a současně účinný prostředek pro aplikační a systémovou integraci.

Hlavní moduly BPMS:
Procesní engine je aplikační prostředí, který interpretuje chování procesů popsané v jazyce BPEL.
Business Rules Engine (BRE) je schopen pro uložená pravidla dodat rozhodovací data nebo znalosti např. ze systému Business Intelligence (BI) a výsledek poskytuje jak pro řízení procesů, tak pro služby, které je vyžadují.
Workflow zajišťuje lidskou interakci s procesy.
Business Activity Monitoring (BAM) zajišťuje sledování výkonnosti procesů v reálném čase.

Související systémy:
Business Intelligence (BI) je informatická podpora rozhodování zahrnující systémy a technologie umožňující analyzovat data uložená v datových skladech, hledat v nich nové souvislosti či sledovat KPI's. Variantou BI je CEP (Complex Event Processing), čili komplexní zpracování událostí - BI v reálném čase.
Enterprise content management (ECM), česky správa obsahu. Technologie, nástroje a metody sloužící k zachycení, správě, uložení, zabezpečení a dodání zejména nestrukturovaného obsahu napříč společností. Nástroje pro ECM (např. FileNet nebo EMC) kromě vlastní integrace obsahu pomocí workflow zahrnují postupně stále větší část funkcionality BPMS (analýzu, procesní automatizaci, integraci aplikací, pravidla), takže kategorie ECM/BPMS postupně splývají.
Product Lifecycle Management (PLM), česky řízení životního cyklu produktu je podpora vývoje produktu, jeho prototypování a uvedení na trh. Obvykle je součástí velkých ERP systémů (SAP, Oracle).

Poznámky:
Pojem Business Process Management Suites (BPMS) jako samostatnou kategorii nástrojů či platforem pro BPM zavedla v roce 2005 společnost Gartner Inc.

Zkratka BPMS byla dříve užívána také pro Business Process Management System, systém procesního řízení, který byl užíván jako synonymum pro architekturu řízení či abstrakci BPM od konkrétní technologické implementace.

Zkratka BPA znamenala původně Business process automation čili automatizaci procesů, dnes nejčastěji opřenou o BPMS/SOA. Nejnověji (2007) též Business process alliance - sdružení založené MS k prosazení integrace BMPS do IS.

Zkratka BI nebo BPI znamená Business (Process) Integration, procesní integrace, která má integrovat vnitropodnikové i mezipodnikové procesy. EAI (aplikační integrace) je někdy vnímána jako její součást. Původně znamenala zkratka též Business Process Improvement čili zlepšování procesů.

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services